Quantcast
Channel: Entertainment Archieven - Waterkant
Viewing all 2506 articles
Browse latest View live

Surinaams Koningslied voor Willem-Alexander

$
0
0

Een aantal Surinaams-Nederlandse artiesten heeft de handen ineen geslagen en gisteren een speciaal Koningslied gelanceerd. Dit Surinaams Koningslied, met vocals van Oscar Harris, Denise Jannah en Dana Fung Loi, wordt gezongen op een melodie van Max Woiski sr(1911-1981).

Het originele Nederlandse Koningslied was vanaf het moment van de presentatie onderwerp van discussie. Er was veel kritiek op de tekst van het nummer. Zaterdag besloot componist John Ewbank om het nummer in te trekken. Maar het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ervoor gekozen om het lied te handhaven.

Musicus en schrijver Ronald Snijders is de man achter dit Surinaams Koningslied. Het idee, liedtekst, muziek arrangement, instrumenten, opname, video en productie komen van hem. Luister hier naar het lied:


Koninklijke onderscheidingen voor Surinaamse musici

$
0
0

Edgar Burgos, bekend geworden als de zanger ‘Boegroe’ van Trafassi, heeft gisteren een koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgos, die vandaag ook jarig is, ontving een ‘lintje’ omdat hij vanaf 1981 zanger en entertainer is in het binnen- en buitenland. Hij heeft in meerdere bands gespeeld en maakt tot op heden Nederlandse muziek met een Caribische en tropische twist.

Hij heeft opgetreden met vele bekende Surinaamse artiesten en heeft vele talenten op weg geholpen in de muziek- en entertainmentindustrie. Hij heeft zijn grootste succes behaald met zijn werk met de Surinaams-Nederlandse band Trafassi. In 1985 scoorden zij een hit met ‘Wasmasjien’.

Ook Ronny Bhikharie is afgelopen week benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de Koninklijke Onderscheiding voor zijn inzet, toewijding en vele activiteiten op het terrein van de hindoestaanse filmmuziek in Nederland en Suriname in de afgelopen 37 jaar. Ook ondersteunt hij diverse maatschappelijke organisaties.

Bhikharie bekleedt in Nederland al ruim 20 jaar de functie als bandleider van de muziekgroep Avishkar. Binnen deze formatie is hij de drijvende kracht achter de muziek en het management. Als toetsenist en bandleider heeft hij meer dan tweeduizend concerten en feestelijke gelegenheden verzorgd in Nederland, Suriname, België en Duitsland schrijft Hindustani.NL.

‘Het Suriname op Zuid Festival’ in Rotterdam

$
0
0

Op zaterdag 22 juni vindt ‘Het Suriname op Zuid Festival’ plaats in Theater Zuidplein te Rotterdam. Zowel bekende, als minder bekende artiesten van Surinaamse, Antilliaanse en Kaapverdiaanse afkomst zullen optreden op waaronder Gilda Dannarag, Jimmursia Wezer, Jose Tojo en Farida Merville. Daarnaast spelen ook Re-Play, D’Art Holland, Het Verzet, Batuco, Vantjie Prisiri, Krin Yeye en Kankantrie.

Tijdens het festival wordt 150 jaar afschaffing van slavernij herdacht. Naast optredens wordt er een debat verzorgd door Imro de Randamie en is er in de foyer van het theater een tentoonstelling met schilderijen en foto’s te bewonderen. En zijn er diverse side events. Uiteraard zijn er ook verrukkelijke Surinaams-Caribische hapjes en drankjes verkrijgbaar.

Een kaartje kost € 17,50 in de voorverkoop die reeds van start gegaan is. Op de festivaldag zelf kost een kaart € 22,50.

Oscar Harris, Raymi Sambo en Mike Libanon in zo: RAYMANN

$
0
0

In het TV programma zo: RAYMANN ontvangt Tante Es vanavond zanger Oscar Harris. Momenteel is hij ook te zien in het tv-programma ‘Krasse Knarren’ bij Omroep Max. In RAYMANNs Agenda zijn te gast Raymi Sambo en Mike Libanon uit de theatershow Kid Dynamite! Een show in het teken van de legendarische gelijknamige Surinaamse jazzmuzikant.

Quintis’ Teletijdmachine staat in de week van de troonswisseling in het teken van koningin Beatrix. Quintis praat met Kathleen Ferrier – dochter van de oud-president van Suriname – over de warme band die de koningin heeft met Suriname en de Nederlandse Antillen.

De quiz ‘Ken je ABC’ met Edsel: de Antillen, waaronder de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) horen bij het Koninkrijk der Nederlanden, maar wat weten we ervan? Edsel en Coassistencia testen het bij mensen in de zaal.
En zoals iedere week bespreken De Pappies de actualiteit. Dit keer: bedreigingen op internet. En in Daar Bij Die Molen ontvangt Jörgen Raymann prominente personen. Deze week: journalist en recensent Jacques d’Ancona.

Zondag 28 april 2013, om 23.10 uur, op Nederland 1

Internationaal culinair festival in Suriname

$
0
0

Van 4 tot en met 13 mei wordt in Suriname Fête de la Cuisine (feest van de keuken) georganiseerd. Speciaal voor dit festival komen vier gerenommeerde chef-koks uit het buitenland diners en workshops verzorgen voor het Surinaamse publiek en voor hun Surinaamse collega-chefs. Uniek aan dit festival is dat de chefs worden vergezeld door een delegatie van journalisten die verslag doen van het festival en hun bezoek aan Suriname voor buitenlandse media.

Het Fête de la Cuisine is in 2007 voor het eerst georganiseerd op Sint Maarten en is daar inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend festijn dat veel lokale bezoekers en toeristen trekt. Surinamers Joan en Paul Nolet (eigenaren van Stichting Para Parc te Rijsdijk) zijn vaste bezoekers van het Fête de la Cuisine op Sint Maarten. Samen met Henri Brookson, de bedenker en organisator van het festival op Sint Maarten, hebben zij het initiatief genomen om het festival te introduceren in Suriname.

De koks die Suriname bezoeken zijn de Nederlanders Gerard Wöllerich en Rene Tichelaar(FOTO) (beide in het bezit van een Michelin ster), de Fransman Jean Jacques Menanteau (in het verleden meerdere malen houder van een Michelin ster) en Raymond Kaper van Sint Maarten. De koks zullen hun culinaire hoogstandjes aan het Surinaams publiek tonen middels een Midfest 3 gangen diner in Wyndham Garden Hotel op woensdag 8 mei en een Grand Gala Diner in restaurant Baka Foto op zaterdag 11 mei. Daarnaast wordt er op maandag 6 mei in Bergendal een workshop gehouden voor Surinaamse culiniare professionals.

Kid Dynamite: over de rol van Surinamers tijdens de 2e Wereldoorlog

$
0
0

Tot op heden is niet breed verteld over Surinamers tijdens de oorlogsjaren in Nederland, maar ook zij boden verzet tegen dezelfde vijand. Theatergroep Urban Myth vindt het belangrijk dat dit stuk onderbelichte historie verwoord wordt. En brengt Kid Dynamite, een TEDx-achtige avond over verzet en culturele identiteit. Inspirerende korte lezingen afgewisseld met theater en live muziek. Met o.a. Denise Jannah, Sylvana Simons, Raymi Sambo en Humberto Tan. De première is op vrijdag 10 mei a.s. in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De Surinaamse Lodewijk Arthur Parisius a.k.a Kid Dynamite is één van de grondleggers van de Nederlandse jazzscene. Aan de hand van het verhaal en werk van jazzpionier Kid Dynamite deelt theatergroep Urban Myth deze vergeten Surinaams-Nederlandse geschiedenis. Surinaamse verzetshelden en tijdgenoten van Kid Dynamite zoals de Surinaamse revolutionair Anton de Kom en Waldy Nots (bekend door het boek Sonny Boy) zaten in het verzet in Nederland. Maar hoe hielden zij zich gedurende de oorlogsjaren staande? ‘Ik vind het belangrijk dat deze onbekende verhalen worden verteld want zij vormen ook de maatschappij waarin wij leven’, aldus Urban Myth redactielid/ researcher Noraly Beyer.

Kid Dynamite vermengde Amerikaanse jazz met Surinaamse invloeden, in tegenstelling tot zijn licht getinte Surinaamse collega Max Woiski die de voorkeur gaf aan commercieel werk. Het conflict met Woiski is de dramaturgische lijn van de productie en vanuit verschillende hoeken gaan we in op intrigerende vragen over culturele identiteit. Bekende Nederlanders zoals Humberto Tan en Sylvana Simons prikkelen het publiek met op TED Talks geïnspireerde speeches over het thema.

De voorpremière is op zondag 5 mei aanstaande in het Bijlmer Parktheater en wordt gecombineerd met de Maduro lezing door mevrouw Gloria Wekker i.p.v. de speeches door Humberto Tan en Sylvana Simons

Ramon Beuk vanaf 10 mei in nieuwe serie ‘Roti op de Kaart’

$
0
0

Vanaf vrijdag 10 mei 2013 start de nieuwe achtdelige NCRV-serie ‘Roti op de Kaart’. Presentator en kok Ramon Beuk is terug in Suriname met een missie; de Surinaamse keuken op de internationale kaart zetten. Ramon gaat daarom met zes Surinaamse koks op zoek naar vernieuwing binnen de pure en traditionele Surinaamse keuken.

In ‘Roti op de Kaart’ neemt Ramon in iedere aflevering een typisch Surinaams gerecht of ingrediënt onder de loep om het vervolgens naar een hoger niveau te tillen. Hierbij geeft hij de talentvolle koks nieuwe inzichten en brengt hij hen technieken bij. Welke kok slaagt uiteindelijk het best om Suriname culinair op de kaart te zetten?

Naast de keuken is er ruimte voor de Surinaamse cultuur en geschiedenis en krijgen we ook een kijkje in het privéleven van de koks.

‘Roti op de Kaart’, vanaf vrijdag 10 mei om 20.55 uur bij de NCRV op Nederland 2.

Sranan Gowtu: Ode aan iconen uit de Surinaamse muziek

$
0
0

Top Notch brengt in samenwerking met het nieuwe city-event Rotterdam Unlimited een ode aan iconen uit de Surinaamse muziek met meerdere muziekreleases en een groots evenement: ‘Sranan Gowtu’.

De levensloop en ontwikkeling van de Surinaamse muziek wordt eindelijk vastgelegd in een unieke verzamelreeks. Onder dezelfde naam zal de eerste release een verzamelaar zijn die fungeert als kick off van een reeks Surinaamse muziek uit het (recente) verleden. De release is op 13 juni in Corso Rotterdam. In juli verschijnt een verzamelaar van het werk van Lieve Hugo, in augustus een verzamelaar van Max Nijman en aansluitend zullen later verzamelalbums verschijnen van Max Woiski Sr. & Trafassi.

Tijdens ‘Sranan Gowtu’ (Surinaams Goud) in Corso Rotterdam op 13 juni wordt live on stage de Surinaamse muziek en de eerste release uit de ‘Sranan Gowtu’ reeks gevierd. Onder begeleiding van de band Trafassi, bekend van de hit ‘Wasmasjien’, wordt een zegetocht door de Surinaamse muziekgeschiedenis gemaakt.

De eerste release uit de ‘Sranan Gowtu’ reeks bevat evergreens van o.a. Max Woiski, Lieve Hugo, Happy Boys, Master Blaster Trafassi, Aptijt en La Rouge. Edgar Burgos, frontman van Trafassi en neef van Lieve Hugo, is nauw betrokken bij deze missie om de Surinaamse muziekgeschiedenis in kaart te brengen en eren.


TV-opnames VARA van cabaretier Murth Mossel

$
0
0

Cabaretier Murth Mossel heeft in heel Nederland opgetreden met zijn voorstelling ‘Gunstige Ligging Ten Opzichte Van De Wereld’. Als afsluiting zal deze voorstelling op 26 mei worden opgenomen door de VARA in Theater Zuidplein te Rotterdam.

Volgens de 43-jarige Murth moet er meer gelachen worden, moeten we positiever in het leven staan en meer genieten. Deze boodschap brengt hij met zijn warme persoonlijkheid, charisma en enthousiasme goed over. Een avond met Murth belooft een avond met humor en diepgang.

‘Gunstige Ligging Ten Opzichte Van De Wereld’ is een gemoedelijke voorstelling waarin lachen centraal staat en dat wordt er dan ook tot aanstekelijk toe gedaan.

Surinaamse vlag bij feestje Anouk houdt mensen bezig

$
0
0

De Nederlandse zangeres Anouk heeft gisteravond een plek bemachtigd in de finale van het Eurovsiesongfestival in het Zweedse Malmö. Direct na de bekendmaking van de finale plek was het team van Anouk door het dolle heen en tijdens het juichen verscheen heel prominent de Surinaamse vlag.

In Nederland zagen 3,7 miljoen TV kijkers dit gebeuren en in de mainstream media bleven de reacties vooralsnog uit. Op social media echter werd het een veel besproken onderwerp. Onder Surinamers bijvoorbeeld stond Facebook vol van positieve postings over de grote Surinaamse vlag die een van de teamleden van Anouk bij de ontknoping toonde.

Een flink aantal mensen stelt het tonen van de Surinaamse vlag op dat moment echter ook aan de orde en is er niet blij mee. Zo is er op het Nederlandse jongeren forum FOK een topic aangemaakt waarin een gebruiker zich beklaagd over de Surinaamse vlag bij Anouk.

Een enkele Twitteraar stelde dit ook aan de orde zoals te zien is in deze laatste tweets:

Wat vind jij van het prominent tonen van de Surinaamse vlag tijdens dit evenement?

Buma/Stemra wacht nog op Surinaamse royalty’s

$
0
0

PARAMARIBO/HOOFDDORP, 22 mei – Buma/Stemra heeft nog nooit een cent aan royalty’s ontvangen uit Suriname. Dit was eerder al wereldkundig gemaakt door een Surinaams-Nederlandse uitgeefster. Maar nu meldt de Nederlandse auteursrechtenwaakhond het zelf. De Surinaamse counterpart Sasur int intussen wel namens Buma/Stemra.

Dat gaat door via de claims en contracten die Surinaamse media en showpromotors onder de neus gedrukt krijgen. “Er is wel gevraagd om uitbetaling. Maar we kregen als antwoord dat de kosten voor de baten uitgingen”, zegt Bas Erlings, woordvoerder van Stemra, tegenover de Ware Tijd. De twee organisaties hebben al enkele jaren onderling contact. De kritiek op Sasur is vooral dat er geld gehaald wordt bij de gebruikers van muziek, maar niet wordt uitgekeerd.

Hoewel menige ondernemer al toegaf aan de druk en betaalde, is nog geen enkele artiest er rijker van geworden. Toch is namens hen betaling geëist. De aanpak van Sasur is voor Buma/Stemra een totaal aparte ervaring. “Met een groot aantal auteursrechtenorganisaties in andere landen zijn er wel overeenkomsten die aangeven dat indien ze geld incasseren voor onze artiesten, zij dat doorbetalen”, aldus Erlings.

150 jaar afschaffing slavernij langs Cultuurlijn 1102

$
0
0

In het kader van herdenking van de afschaffing van de Slavernij bieden Imagine IC, CBK Zuidoost en het Bijlmer Parktheater op 20 juni een uniek programma aan onder de gezamenlijke naam Cultuurlijn 1102. Een bewogen dag waarin verhalen over Slavernij tot uiting komen in discussies, muziek, beeldende kunst en theater.

Bij Imagine IC ontmoet u op donderdag 20 juni 2013 de vooraanstaande literatuurwetenschapper en archiefcritica Saidiya Hartman (Columbia University, NY). In invloedrijke boeken als ‘Scenes of Subjection’ en ‘Lose Your Mother’ gaat zij op zoek naar de verhalen van tot slaaf gemaakten die in archieven ontbreken.

Om 17:30 uur volgt bij CBK Zuidoost de opening van de tentoonstelling ‘Gedeelde Erfenis: slavernijverleden in de kunst’. Met als gastspreker Ronald Ockhuysen, adjunct-hoofdredacteur en Chef Kunst van Het Parool en een klein optreden van zangeres Jeannine la Rose en fluitist Ronald Snijders.

Het gezamenlijke programma wordt afgesloten in het Bijlmer Parktheater met de theatervoorstelling ‘Rebelse Vrouwen’. De voorstelling is geïnspireerd op onderzoek van Aspha Bijnaar (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) en Karin Lurvink (Vrije Universiteit) over de manieren waarop vrouwen in de tijd van de slavernij verzet boden. In de voorstelling komen de tragedies van deze vrouwen tot leven via de spiegels van de hedendaagse gedwongen prostitutie in Amsterdam. Voorafgaand aan de voorstelling is er in de foyer een buffet met traditionele Surinaamse gerechten. Meer info…

Laetitia Griffith te gast bij laatste zo: RAYMANN van dit seizoen

$
0
0

Deze zondag is het alweer tijd voor de laatste zo: RAYMANN van dit seizoen. In het onderdeel ‘Daar Bij Die Molen’ ontvangt Jörgen Raymann iedere week een prominent persoon, die hij een aantal vragen stelt. In deze laatste show is het de beurt aan Laetitia Griffith.

De in Suriname geboren Griffith zat in de Tweede Kamer van 2003 – 2005. In april 2011 werd zij voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Sinds januari 2012 is zij werkzaam bij de Raad van State als Staatsraad bij de Afdeling Advisering.

Uiteraard zijn ook Tante Es, Quintis, Edsel en de Pappies te zien in deze uitzending op zondag 26 mei 2013, om 23.45 uur, op Nederland 1.

RTL begint late night talkshow met Humberto Tan

$
0
0

RTL 4 komt in het najaar met een vaste late night talkshow gepresenteerd door Humberto Tan. In ‘RTL Late Night’ ontvangt de in Suriname geboren Tan elke werkdag tussen 22.30 en 23.30 uur gasten uit de wereld van entertainment, sport en politiek.

Volgens Erland Galjaard, programmadirecteur RTL Nederland, is Humberto adrem, sympathiek en heeft hij bewezen een zeer brede interesse te hebben, van sport tot showbizz en van politiek tot het bedrijfsleven. “Soms mag het luchtig en is er ruimte voor een vrolijke noot, en ook dan is Humberto voor ons dé man” aldus Galjaard.

Humberto Tan heeft al veel gedaan op het gebied van presenteren. Van oktober 2010 tot maart 2013 presenteerde hij het programma On the Move van BNR Nieuwsradio. Sinds 2012 heette dat programma BNR Humberto Tan. Tegenwoordig presenteert Tan De Wedstrijden van de betaalzender Eredivisie Live.

Suriname op vingers getikt voor auteursrechten

$
0
0

PARAMARIBO, 4 jun – Suriname heeft er van langs gekregen van de internationale auteursrechtenorganisatie Cesac. Dit meldt de Ware Tijd. De aanpak van Cesac-lid Sasur zou beneden niveau zijn en een directe schending opleveren van auteursrechten. Suriname zit lichamen en personen te beschermen die gratis gebruik willen maken van andermans goed.

Cesac is daarom niet zuinig met zijn kritiek. In een brief aan minister Edward Belfort van Justitie & Politie wordt opgeroepen tot een spoedige ‘oplossing.’ Anders zal ook het Caribisch cultureel festival Carifesta slachtoffer worden. Het festival waar ook Latijns-Amerikaanse landen aan meedoen, wordt later dit jaar in Paramaribo gehouden. Het is volgens Cesac ongehoord dat Sasur geen inbreng heeft gehad in het besluit om de machtiging in te trekken tot bescherming van auteursrechten.

Die machtiging kreeg Sasur van de overheid. Sindsdien stapelde het ene conflict na het andere zich op. Sasur schijnt er maar niet in te slagen geaccepteerd te worden. Gebruikers van muziek, waaronder radio- en televisiestations, klagen over willekeurige tarieven. Artiesten in wiens naam geld wordt geclaimd, beweren nog nooit een cent aan royalty’s te hebben ontvangen. Volgens Cesac moet Suriname er alles aan doen om Sasur in ere te herstellen.


Entertainment magazine Pleasure opnieuw uitgebracht

$
0
0

Het Surinaams–Caribisch entertainment magazine Pleasure wordt opnieuw uitgebracht. Het blad stopte in december 2012 en komt deze maand weer uit en wel in een gemoderniseerde, verfrissende glamourjas. Het magazine legt de focus op ‘Bigger and Better!’ en is na 29 jaar uitgegroeid tot een entertainment platform voor een diverse samenleving. Dus voor ieder wat wils.

Life is pleasure!”, aldus Steven Tuart, de nieuwe eigenaar van Pleasure. Ook dit jaar zal Pleasure de straatparade van het zomercarnaval openen, maar dit keer met een spectaculaire openingsact. Het belooft wederom een mooi evenement te worden met verrassende acts. In de toekomst zal Pleasure vaker unieke en exclusieve evenementen organiseren.

Eén van deze top-events staat al gepland voor 29 en 30 juni; Pleasure in the City festival, gevolgd door Keti Koti op 1 juli.

‘Belastingparadijs’ Suriname goudmijn voor gokbazen

$
0
0

PARAMARIBO, 7 jun – Suriname moet bij gokbazen overkomen als een waar belastingparadijs. Volgens parlementariër en belastingdeskundige Ronny Asabina (BEP) wordt op allerlei manieren belasting ontdoken. Deze inslag bij dit type ondernemers is waarschijnlijk niet eens het ergste.

Kwalijker is dat de autoriteiten nauwelijks of geen moeite doen er achteraan te gaan. “Mijn gevoel zegt me dat de staat ruim dertig procent van de belastingen voor deze branche ontbeert”, zegt Asabina tegenover de Ware Tijd. Wat er nu gevangen wordt is als het ware bij lange na niet wat het moet zijn. De gokindustrie zou eigenlijk veel meer aan belastingen moeten opbrengen. Dat geldt net zo goed de loterijbedrijven die als paddenstoelen uit de grond verrijzen.

“Als er een sector is die een enorme groei vertoont, is het ongetwijfeld de gokindustrie in Suriname. In feite zijn wij het Las Vegas van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied”, aldus Asabina. Hij vindt het hoogtijd dat de regering haar slagje slaat. Op een of andere manier is het opeenvolgende regeringen niet gelukt de belastingen uit de gokindustrie naar behoren te innen. Asabina ziet het activeren van de Gaming Board als bittere noodzaak. De board is nu meer een papieren tijger.

Pilot nieuwe TV show met Jörgen Raymann opgenomen

$
0
0

Het TV Productie bedrijf ‘Men At Work’ heeft gisteren een pilot (proefaflevering) opgenomen voor een nieuwe TV show met presentator Jörgen Raymann. Dit gebeurde in de Schiecentrale te Rotterdam. De voorlopige werktitel van het programma is Z.O.Z. hetgeen staat voor ‘Zappen Op Zondag’.

Naast Raymann zijn in de proefaflevering ook actrice Jasmine Sendar, comedian Jeffrey Spalburg, cabaretier Sjaak Bral, presentatrice en deejay Shay Kreuger, comedian Rayen Panday en special guest Roué Verveer te zien.

Aangezien het om een pilot gaat is het nog niet zeker als de aflevering ook echt uitgezonden zal worden.

Documentaire ‘Mijn broer Arnold’ op Nederland 2

$
0
0

Op zaterdag 15 juni 2013, om 16.05 uur wordt op Nederland 2 de documentaire ‘Mijn broer Arnold’ uitgezonden. Dit is een muzikaal portret van de in Groningen geboren en getogen muzikant, componist en zanger Arnold Veeman. Arnold heeft zijn Surinaamse vader en diens familie nooit gekend, noch heeft hij ooit contact gehad met Suriname of de Surinaamse taal en cultuur. Zijn moeder was pas 16 jaar oud toen hij in 1973 werd geboren. Daarom verbleef hij zijn eerste levensjaren bij een Gronings boerengezin, met zeven broers en zussen. De regisseur van deze film, Piet Hein van der Hoek, was één van deze kinderen.

Arnold Veeman is zeer populair is in de regio Groningen. Hij woont en werkt in deze provincie, waar hij een uitzonderlijke positie inneemt, want hij heeft niet het uiterlijk van zijn Groningse moeder, maar van zijn Surinaamse vader. Menigeen verwondert zich erover dat juist hij, met zijn Surinaamse uiterlijk, zingt in de Groningse taal over zijn geliefde land en cultuur. De film onthult de achtergronden van deze bijzondere artiest.

Arnold heeft zijn Surinaamse vader en diens familie nooit gekend, noch heeft hij ooit contact gehad met Suriname of de Surinaamse taal en cultuur. De laatste jaren vraagt hij zich echter steeds meer af wat de invloed van zijn Surinaamse wortels is op zijn muziek. Arnold besluit samen met regisseur Piet Hein van der Hoek op zoek te gaan naar de oorsprong van zijn muziek. Hij gaat terug naar zijn Groningse roots op de boerderij, maar ook wil hij in Suriname zijn muzikale familie opsporen. Hij zal in Suriname o.a. zijn nicht Patricia van Daal ontmoeten, die daar een bekende zangeres is. Arnold gaat ook naar de plantage in de provincie Coronie, waar zijn voorvaderen als slaven werkten, en zijn grootvader organist was in de kerk. Op het kerkhof van die kerk ontdekt hij dat hij ook verre familie is van de in Nederland bekende zanger Oscar Harris (69).

‘Mijn broer Arnold’ is een portret van een door en door Groningse kunstenaar die er tijdens zijn persoonlijke en muzikale zoektocht achter komt dat een deel van zijn Surinaamse herkomst heel dichtbij blijkt te zijn, en net als hij vergroeid is met Nederland. De film laat zien wat voor invloed zijn ontdekkingen uiteindelijk zullen hebben op zijn artistieke werk.

Zanger Damaru brengt eigen drinkwater uit

$
0
0

De populaire Surinaamse zanger Damaru brengt volgende maand zijn eigen drinkwater uit. Het product genaamd D’RU irresistible mineral water zal op 2 juli, de verjaardag van de zanger, worden geïntroduceerd.

Damaru gooide vandaag de eerst uiting van D’RU water online. Op zijn Facebook pagina plaatste hij een foto waarop het logo en beeldmerk van zijn product te zien zijn. Ook Damaru zelf staat op het plaatje:

De 27-jarige Dino Orpheo Canterburg, beter bekend onder zijn artiestennaam Damaru, scoorde enkele hits in Suriname, zoals Yu Na Mi Engel (Je bent mijn engel), Hey Baby en Sranang Koningin. Hij brak in Nederland pas echt door met het nummer Mi Rowsu, dat hij voor zijn dochter schreef. In 2009 bracht hij een nieuw album uit genaamd Schatje Lief. Momenteel scoort hij met het nummer ‘Geen Stress‘.

Luister ook naar het interview dat Funx vorige week hierover met hem had:

Viewing all 2506 articles
Browse latest View live